dilluns, 17 d’octubre del 2011

Crònica del 15O de la columna de Gràcia


15:30h La columna de Gràcia surt de l’hospital de l’Esperança. Encara som poquets, però confiem que, a mida que anem avançant, més i més gent se’ns unirà.
16:30h Som al carrer Còrcega, davant la seu de CIU. Ara ja som més gent; es nota quan fem cassolada i els cridem quatre veritats, mentre els turistes ens fan fotografies. Veiem apropar-se la columna de Sarrià-St.Gervasi i continuem la marxa per unir-nos on la Diagonal es troba amb Passeig de Gràcia.
17h Ara som tants que els del capdavant no veiem la cua. Ens han avisat que hi ha un furgó policial dividint en dos la columna i ens aturem una estona per no separar la marxa. Junts de nou, en reunim davant l’edifici de la Borsa amb crits de “culpables” i “no pagarem la vostra crisi”. Davant nostre, distingim les columnes de l’Hospitalet i Sants, entre d’altres, i una immensa amalgama de gent de tota mena, que ja no cap a la Plaça de Catalunya. Sentim tambors, música, xiulets i cassolada, i moltes veus expressant per mitjà d’eslògans veritats que tots pensem. Les pancartes fan perdurar les seves veus per a aquells que no sentin les seves paraules.
18h Comencem a pujar per Passeig de Gràcia des de Plaça de Catalunya. Ja no som al cap de la manifestació, sinó dins del gegant, que es mou lentament, però amb força. Amb nosaltres es mouen pares, avis, nens, joves, homes i dones, estudiants, treballadors, aturats, famílies amb mascotes, estrangers amb pancartes, veïns amb timbals; en definitiva, ciutadans indignats.
18:30h El camió vermell d’Educació, que es mou al nostre costat, ens anuncia que trencarà per Consell de Cent mentre la resta de la manifestació segueix la marxa per Aragó; han d’arribar a temps al cap de la mobilització per a realitzar les accions programades a l’Arc de Triomf.
19h El nostre tros de la manifestació continua per Aragó. Davant, veiem un munt de gent gran amb banderes republicanes i, darrere, una associació de gent immigrant amb una pancarta, que ens recorden que cap persona és il·legal. Al nostre costat, un pare de família, portant el nen en un cotxet, canta animat que “todas las personas tenemos un deseo: que nuestros derechos no valgan dinero. Dinero por aquí, dinero por allá, dinero para ‘alante y dinero para ‘trás”, i anima a la cerca de treball a aquells familiars de polítics que viuen ignorants dels problemes de la resta de la ciutadania, amb paraules com “la Leonor, de cajera en OpenCor” i “el hijo de Botín, de cajero en Burguer King”. L’ambient és animat i tothom canta al seu so, perquè la indignació i la veritat no estan renyides amb l’optimisme.
19:30h Arribem a Plaça Tetuan, i la llum que ens envolta ja és només la de les faroles del carrer. S’ha fet de nit, però encara hi ha un munt de gent arribant, darrere nostre, al final del recorregut. Ja fa estona que el cap de la manifestació ha arribat a l’Arc de Triomf i els camions de Salut (blanc), Educació (vermell) i Habitatge (verd) ja han començat a dividir la gran columna per dur a terme les activitats programades.
20h El nostre tram arriba a l’Arc de Triomf.
La columna de Sanitat (#blancsalut) es dirigeix a l’hospital del Mar pel Passeig Lluís Companys. És la columna més concorreguda. Les bates blanques arriben al Passeig Marítim per penjar cartells, entre parlaments i performances, on unes dues mil persones estirades al terra denuncien l’efecte de les retallades.
La columna d’Educació (#vermelleducacio), per la seva banda, s’ha dirigit a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, on hi ha hagut reflexions sobre la continuïtat de la lluita a la universitat i les retallades en educació. Des de la PUDUP (Plataforma Unitària per la Universitat Pública) s’ha convocat una vaga d’universitats pel dia 17 de novembre, mentre que, des de secundària, es convoca una trobada d’instituts pel proper dissabte 22, a les 17h a Plaça Universitat.
Finalment, la columna d’habitatge (#verdhabitatge) s’ha dirigit en metro al districte de Nou Barris per tal d’allotjar tres famílies en un edifici buit des de fia anys. Després d’una paellada popular, s’ha començat a gestionar l’espai ocupat i s’han programat activitats pel dia següent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada